Search This Blog

Sunday, 3 April 2011

WEEK FIVE

1. Define the 17th century 'Scientific Revolution', and say how it changed European thought and world view. 

Answer:

 Of all the changes that swept over Europe in the seventeenth and eighteenth centuries, the most widely influential was an epistemological transformation that we call the "scientific revolution." In the popular mind, we associate this revolution with natural science and technological change, but the scientific revolution was, in reality, a series of changes in the structure of European thought itself: systematic doubt, empirical and sensory verification, the abstraction of human knowledge into separate sciences, and the view that the world functions like a machine. These changes greatly changed the human experience of every other aspect of life, from individual life to the life of the group. This modification in world view can also be charted in painting, sculpture and architecture; you can see that people of the seventeenth and eighteenth centuries are looking at the world very differently.

2. Give examples of how we can we still see evidence of the 'Scientific Revolution' in the world today.

Answer:


The Scientific Revolution: The Medieval World View
A world-view is a composite of several interpretive models through which the individual establishes his or her identity relative to everything else in the universe. In the broadest of terms, any world-view is made up of four component elements.

In the first of these components, which can be designated the Theological element, man tries to define himself in relation to the transcendent. Questions are asked, such as Is there a God or gods? What is the nature of God? How am I to relate to that which is absolutely ultimate? In general, a person's transcendent presuppositions have a determinative impact upon all other aspects of their world-view.

The second component is Psychological in nature, and asks such questions as Who am I, and what is my significance in the greater scheme of things. Does my individuality have meaning?

Third would be the Sociological aspect. How is man to live with his fellows? How should human society be organized?

Fourth, What is the nature of the universe? How did it begin and how will it end? What is the nature of my relationship with the material world? In the broadest sense, this may be designated the Cosmological aspect of a world view.


3. From your research, do you think that the contemporary art world values art work
that uses new media/technology over traditional media?

Answer:


World Views:


  • Modernity and post-modernity are reductionist in their approaches to complexity
  • “Old science” and its modernist and simplistic models
  • Humanities with its simplistic reduction to ‘randomness’ and relativism
Personally:

  • Not sure I agree here – science may be ‘negative’ in its predeliction deconstruction – it’s very epistemology. Perhaps these are are different kinds of ‘skepticism’ – material skepticism of science and the humanistic (e.g.: ‘all the world’s a stage’) skepticism of the humanities?
  • Art became post-modern, science ‘remained’ modern – so when art involves science it is skeptical, dystopic, and detached from material science itself
  • My biggest issue with this is that it doesn’t acknowledge my of the cross-linking of these cultures that has been on-going (computing culture, the postmodern having been informed by, if not inspired by things like ‘virtual reality’ or networked rhizomatic structures – again much ado about nothing. The good life behind our backs…
4. How has Pipilotti Rist used new media/technology to enhance the audience's experience of her work.

Answer:

 Pipilotti Rist has created a series of videos for the NBC Astrovision by Panasonic that overlooks the traffic jams, flashing lights, high-tech screens, and billboards of this famous New York crossroads. Pipilotti Rist is internationally known for her rich vocabulary of sensual images, often focusing on the body, that articulates an open-ended vision of truth and identity. She is engaged in a deep dialogue with disrupted harmony, exposing the darker underbelly of her utopias and manipulating video to reveal her agenda. With her project for the Public Art Fund, Rist continues this direction in her work, realizing snapshots that glorify the ordinary, the hidden, the longed for, the ugly and the awkward as expressions of urgency and desire.

5. Comment on how the installation, sound and scale of 'Ever is Over All' (1997) could impact on the audience's experience of the work.

Answer:

Rist positively describes the negative aspects of femininity, which have been rejected by women themselves. She articulates her ideas with weightless images of love, death, everyday life, and fiction. Her unique style is a product of the pliant, sensual relationship between music and video art. Rist is also a band member and has designed the stage sets. Her video installation inspires body awareness in the audience as a totally new experience, different from large video clips shown on a huge screen. In Ever Is Over All, a young woman in a light blue dress merrily walks along the street with a huge, colorful, long-stemmed tropical flower in her hand. She smashes the flower into the windows of parked cars as she passes them. The combination of violent urban fantasy, romantic music, and destructive sound suggests the birth of a sophisticated visual language, expressing the direct, realistic senses of the MTV generation.
 

6. Comment on the notion of 'reason' within the content of the video. Is the woman's behaviour reasonable or unreasonable?

Answer:


7. Comment on your 'reading' (understanding) of the work by discussion the aesthetic (look), experience and the ideologies (ideas, theories) of the work.

Answer:

After I read this topic I know what is 'Scientific Revolution' and I found diiferent media gives different effect. Every different technique can practical application nowaday Through the realizable gimmic to the audience resonance.




                                http://colquitt.k12.ga.us/wjwpg2/sciencerev/science.htm   

                              http://vlib.iue.it/carrie/texts/carrie_books/gilbert/23.html  

Saturday, 26 March 2011

WEEK FOUR



1. Identify aspects of Durer's self portrait that show a changing view of the artist's view of himself as
an individual.

Answer:Duerer was very much an innovator. He is, for example, the first artist who is known to have painted a self-portrait and to have done a landscape painting of a specific scene.

2. Explain how the artist's social status increased during the Renaissance period. Briefly explain why this happened.

Answer: Up until the Renaissance, painters and sculptors had been considered merely as skilled workers, not unlike talented interior decorators. However, in keeping with its aim of producing thoughful, classical art, the Europe Renaissance raised the professions of painting and sculpture so the artist's social status increased during that time.

3. Comment on Gavin Turk's work in relation to individualism, status of the artist and egotism.

Answer:He often uses his own image in life-size sculptures of famous people. Turk pieces often involves his own image disguised as that of a more famous person. He has cast himself in a series of detailed life sized sculptures as different romantic heroes, including Sid Vicious, Jean-Paul Marat and the leftist revolutionary Che Guevara.

4. Comment on Damien Hirst's use of his work and the media for self promotion.

Answer:Damien Hirst became a media icon and household name. He has since been imitated, parodied, reproached and exalted by the media and public alike.
"Hirst's work is an examination of the processes of life and death: the ironies, falsehoods and desires that we mobilise to negotiate our own alienation and mortality. His production can be roughly grouped into three areas: paintings, cabinet sculptures and the glass tank pieces. The paintings divide into spot and spin paintings. The former are randomly organised, colour-spotted canvases with titles that refer to pharmaceutical chemicals. The spin paintings are 'painted' on a spinning table, so that each individual work is created through centrifugal force. For the cabinet series Hirst displayed collections of surgical tools or hundreds of pill bottles on highly ordered shelves. The tank pieces incorporate dead and sometimes dissected animals - cows, sheep or the shark - preserved in formaldehyde, suspended in death."
...
"Damien Hirst shaped shared ideas and interests quickly and easily, his work developing during the decade [1987-1997] to reflect changes in contemporary life.

5.. Find 2 images of work by artists or designers that reflects some of the ideas of individualism,
self promotion or egotism that have been discussed on this blog. Upload images to your blog, title and date the work, identify the artist/designer and comment on the work in relation to the question.

Answer:

6. How do you think artists and designers are viewed in Western society today?

Answer:

7. Comment on the blogs of other students.

Answer:

8. Reference the websites and/or books you have used, at the end of your blog.



               http://en.wikipedia.org/wiki/Gavin_Turk




Saturday, 19 March 2011

Week 3

1. Mueck's sculpture is described as 'hyper-real'. Define the meaning of this term and apply it to his work.Answer:
Mueck's sculptures faithfully reproduce the minute detail of the human body, but play with scale to produce disconcertingly jarring visual images.

2. Mueck is not interested in making life size sculpture. Find out why he is more interested
in working with the scale of the figure which is not life size, and mention 2 works which use
scale that is either larger or smaller than life.
Answer
:
"I never made life-size figures because it never seemed to be interesting. We meet life-size people every day.'" Says Mueck
'There's no denying that I have more information readily at hand when I have a live model. Even when I have had a model, however, what I have to do in the end is to consciously abandon the model and go for what feels right.'
-Ron Mueck

3. Define Renaissance Humanism , and analyze the term in order to apply it to an example of Mueck's work. Note that the contemporary definition of Humanism is much broader than the Renaissance definition.Answer:?

4. Research and discuss one of Mueck's sculptures that you might find challenging or exciting to experience in an art gallery. Describe the work, upload an image of the work, and explain your personal response to the work. Comment on other student blogs to develop the discussion around the variety of our own personal and individual responses to art and design.Answer:

Dead dad was a hyper-realistic sculpture of Mueck’s dead father, naked, lying on the floor, so that you could easily trip over him, especially because he was only three feet long. This extraordinary work had huge emotional power, and many visitors remembered it well. Mueck makes work very slowly, taking on average four weeks for each work, although Pregnant woman took much longer, being his most ambitious work to date. By 2002, when Pregnant woman was made, he had created only 30 sculptures in total.


Reference:               http://hubpages.com/hub/Awesome_Sculptures_Of_Ron_Mueck

                                               http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Mueck

          http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/gallery/2005/12/29/GA2005122900888.html

                                  http://paintalicious.org/2007/09/14/ron-mueck-hyper-realist-sculptor/

week2

1. Describe the 'style' that Kruger has used in the two presented
works.Answer:
Kruger's art has a very signature style,the first work had same
font, the same monochrome colours and the bold red and red text in the
white text background. The second work had same technique of expression
 so that her work always makes the viwers visual.

2.What are some of the concepts and messages that Kruger is
communicating in them?Answer:
The background in design is evident in the work for which she is
now internationally renowned. She layers found photographs from
existing sources with pithy and aggressive text that involves the
viewer in the struggle for power and control that her captions speak
to.

3. Do these images communicate these ideas effectively? Explain your
answer.Answer:
I think these images communicate ideas effectively because of
her works Realizable straightforward her opinion. simple but make
impression a lot.

4. Define the concept of Mercantillism and explain how these two
examples can connect with the concept.Answer:
Kruger's works are direct and evoke an immediate response.
Usually her style involves the cropping of a magazine or newspaper
image enlarged in black and white. Much of her text questions the
viewer about feminism, classicism, consumerism, and individual autonomy
and desire, although her black-and-white images are culled from the
mainstream magazines that sell the very ideas she is disputing.

5. Upload a more recent example of Kruger's work where she has used a
new medium, that is not graphic design. Title your image of the chosen
work and comment on your response to the work. How do you think the
audience would experience this work?Answer:

                              Title:  I am not a fan.




Reference:          http://en.wikipedia.org/wiki/Barbara_Kruger


                              http://www.wdog.com/rider/writings/real_kruger.htm

     http://syntheticpubes.com/post/198625266/barbara-krugers-more-recent-work-revolves-around